Deze bijdrage is geschreven door Wietske Flederus 

Voor mijn afstudeerproject ‘Where Do I End and You Begin’ aan Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht heb ik gebruik gemaakt van het AT-700 rondleidingsysteem. Binnen mijn onderzoek tijdens de studie ‘Master Scenografie’ hield ik me bezig met de relatie tussen rondleider en toeschouwer; hoe ik met deze verhouding kan spelen en hoe de rondleiding als performance kan dienen. Door zelf de positie van rondleider aan te nemen en de rondleidingsystemen in te zetten, kon ik een performance maken waarbij zowel de performer als de toeschouwer zich gezamenlijk door een ruimte bewogen, hierbij 1 groep bleven en met mij – als performer- in contact stonden.

Mijn project werd uiteindelijk geëxposeerd binnen een tentoonstelling met veel andere – diverse -werken, maar door dit audiosysteem met koptelefoon, werd het mogelijk om als ‘afgesloten’ groep ons door de omgeving te bewegen. Ten opzichte van de andere bezoekers van de expositie, werden wij als groep ook performers; we hoorde als groep mensen met allemaal dezelfde audiosystemen/koptelefoon visueel bij elkaar en volgden dezelfde instructies die ik ze kon geven via de headset. Ook was er een deel in de performance waarbij de participant terug kon praten tegen de groep. Dit had vaak een speels effect en maakte de toeschouwers tot actieve participanten in de performance. Zonder de techniek van Axitour had er niet zo gemakkelijk een intieme sfeer en groepsgevoel kunnen ontstaan tussen de groep – onderling vreemden van elkaar – toeschouwers die met de performance meegingen. Ook gaf het mij de mogelijkheid een performance te doen in een ruimte waarin veel andere prikkels waren en toch de toeschouwer bij me te houden. De koptelefoons zorgden ervoor dat je helemaal ín de performance zat en een focus kon behouden.

axitour-rondleidingsysteem-performance-afstuderen-groep

Wietske Flederus

Deze bedrijven gingen u voor: 

Axitour biedt HAK flexibiliteit en efficiëntie in rondleidingen

HAK is een groot bedrijf in de voedingsindustrie dat al zo’n 15 jaar rondleidingen geeft door zijn fabriek. Zij maken sinds kort gebruik van het AT-300 Axitour communicatiesysteem. Zij gebruiken het systeem om de groep toe te spreken die rond geleid wordt. Door het systeem kan HAK efficiënter haar rondleidingen verzorgen. (klik op de foto voor meer informatie)

“We zijn zeer tevreden over het communicatiesysteem, maar vooral zijn wij blij met de contacten met Axitour, met hun klantvriendelijkheid, het meedenken in oplossingen en hun servicegerichtheid.”
– Corrine den Dekker, HAK

Axitour AT-300 audio communicatiesysteem ingezet tijdens ‘De Vroege van Gogh’ tentoonstelling in Kröller-Müller Museum

Het Kröller-Müller museum in Otterloo heeft tijdens de tentoonstelling ‘De Vroege van Gogh’ gebruik gemaakt van het Axitour AT 300 systeem. Deze fluisterset zorgt ervoor dat iedereen de informatie goed kan horen en de rondleid(st)er niet zijn of haar stem hoeft te verheffen. (klik op de foto voor meer informatie)

“Wij zijn erg tevreden over de fluistersets, ze hebben een goed bereik en zijn zeer gebruiksvriendelijk.” – Angeline Bremer, Kröller-Müller Museum

Baptistengemeente Arnhem-Centrum gebruikt Axitour AT-500 communicatiesysteem voor simultaanvertalingen kerkdiensten

De baptistengemeente Arnhem-Centrum maakt gebruik van het Axitour AT 500 systeem voor het simultaan vertalen tijdens de kerkdiensten. Door het te vertalen van de dienst kunnen meer mensen onderdeel zijn ervan. Het AT 500 systeem maakt gebruik van het zogeheten simplex systeem. (klik op de foto voor meer informatie)

“Als vertaler ben ik erg gelukkig met dit systeem. De gebruiksvriendelijkheid en de mogelijkheid om makkelijk het systeem uit te breiden maakt het een goede structurele oplossing voor simultaan vertalen in de kerk” – Marrie Boshuis, Baptistengemeente Arnhem-Centrum

Pepsico tevreden met interactief AXIWI communicatiesysteem

Sinds september 2017 gebruikt de productievestiging Zeebrugge gebruik van het AXIWI duplex communicatiesysteem. Zij gebruiken dit systeem voor interne rondleidingen die ondersteuning bieden aan hun eigen cursussen en opleidingen. Zij hebben gekozen voor het duplex AXIWI systeem omdat je met meerdere mensen tegelijk kan praten. Dit is erg handig omdat je op deze manier vragen kan stellen en behandelen tijdens de tour. (klik op de foto voor meer informatie)

“Alles werd perfect geleverd. Wij willen Axitour bedanken voor de deskundige uitleg en hulp bij levering. Wij kunnen dit communicatiesysteem alleen maar aanbevelen.” – Dirk Frank, Pepsico Groep

Segway City Tours Amsterdam gebruikt AXIWI voor gastvrije en veilige city tour

Segway City Tours Amsterdam is een bedrijf dat rondleidingen geeft door Amsterdam met de hulp van zogeheten Segway’s. Zowel de gids als de toeristen zijn uitgerust met het AXIWI communicatie systeem. Door de duplex systeem kan de gids via het open kanaal zijn verhaal vertellen en de toeristen kunnen vragen stellen. Achterop rijdt er nog een begeleidende gids die via het systeem verkeersinstructies geeft zodat de rit zo veilig mogelijk verloopt. (klik op de foto voor meer informatie)

“Wij zijn erg tevreden over het AXIWI communicatiesysteem. Het communicatiesysteem draagt bij aan een veilige en gastvrije Segway city tour door Amsterdam.”
– Peter Bakker, Segway Tours