Hallo, ik ben Albin Wrångemyr uit Zweden. Ik ben 22 jaar oud en voetbalscheidsrechter sinds 2017. Op zondag 16 juli ben ik met twee collega’s naar Göteborg geweest om te fluiten op het grootste jeugdvoetbaltoernooi ter wereld, de Gothia Cup. Spelers, managers, ouders en voetballiefhebbers die naar de wedstrijden kijken verwachten van ons dat we altijd de juiste beslissingen nemen. Om te kunnen slagen zijn er verschillende hulpmiddelen die ons kunnen ondersteunen bij het begeleiden van wedstrijden. Een goed hulpmiddel voor de onderlinge communicatie zijn headsets. Met headsets kunnen scheidsrechters in ‘real time’ met elkaar communiceren om de beste beslissingen te nemen. Daarom deel ik in deze blog 5 tips over hoe je headsets effectief kunt gebruiken bij voetbalwedstrijden.

1. Duidelijke communicatie

Tijdens een wedstrijd zijn er vaak drie scheidsrechters aan het woord en helpen ze elkaar bij het nemen van de juiste beslissingen. Daarom is het essentieel om vóór het spel te hebben besloten hoe er onderling wordt gecommuniceerd, zeker als er met headsets wordt gewerkt. Een scheidsrechter maakt ongeveer 600 beslissingen per wedstrijd; als alle scheidsrechters tegelijkertijd spreken, is het moeilijk om correct en efficiënt beslissingen te nemen. Elke scheidsrechter moet weten wanneer hij kan spreken en wanneer hij moet zwijgen. Daarom is het essentieel om vóór aanvang van de wedstrijd te hebben besproken hoe elke scheidsrechter reageert op buitenspel, hoekschoppen, vrije trappen of wanneer een spelsituatie escaleert. De voorwaarden die je hierin, tijdens de wedstrijd, met het scheidsrechtersteam hanteert, moeten vóór de wedstrijd zijn vastgelegd om onduidelijkheden te voorkomen.

2. Kalm

Een van de belangrijkste eigenschappen van een scheidsrechter is dat je ten alle tijden kalm blijft, ook als je een headset draagt. Communiceren met je teamgenoten gaat gemakkelijker als je met een gemiddeld spreekvolume praat. Als je collega’s het niet begrijpen of verstaan, moet je je ‘commando’ of hetgeen je zegt herhalen, totdat je bevestiging krijgt van iemand uit het team.

3. Herhaling

Om misverstanden in de onderlinge communicatie tussen scheidsrechters te voorkomen, herhaal je het bericht een paar keer in de headset. Zeker als assistent-scheidsrechter, zodat de hoofdscheidsrechter begrijpt wat er gebeurt. Voorbeelden hiervan zijn: “Buitenspel, buitenspel, buitenspel”, “Vrije trap, vrije trap, vrije trap” of “Waarschuwing, waarschuwing, waarschuwing”. Als er een inworp plaatsvindt, zeg je “Inworp, groen, groen, groen” om aan te geven welk team de inworp krijgt.

4. Zeg alleen dát wat er gebeurt

Als scheidsrechter is het cruciaal om alleen via de headset te communiceren wat er daadwerkelijk gebeurt. Voorbeelden zijn “buitenspel”, “vrije trap, “spel”, enzovoort. Met andere woorden: je mag niet zeggen: “Geen fout”, “Geen buitenspel” of “Geen strafschop”, omdat dit erg verwarrend kan zijn voor de hoofdscheidsrechter. Het kan zijn dat hij het verkeerd begrijpt en denkt dat het een strafschop moet zijn, terwijl de assistent-scheidsrechter zei: “Geen strafschop”.

5. Feedback collega’s

Onthoud dat als je scheidsrechter bent, je onderdeel van een team bent. Omdat goed samenwerken belangrijk is, kun je elkaar ook laagdrempelig tips of positieve feedback geven via de headsets. Je zou bijvoorbeeld kunnen zeggen: “Geweldig call”, “Juist om die waarschuwing ter harte te nemen”, of “Houd nummer 9 in de gaten, maakt veel ruzie met andere spelers“.