Deze bijdrage is geschreven door Scheidsrechter Manager Robert Kieboom

Van 30 juni tot en met 9 juli speelden 51 Masters (veteranen) teams in 4 leeftijdscategorieën (35+,40+,45+, 50+ M/L) tijdens het EK Masters 2023. Ruim 175 wedstrijden werden gespeeld op vijf velden en 38 scheidsrechters bezochten Nottingham om de wedstrijden te begeleiden. Axitour Communication Solutions ondersteunde de scheidsrechters en voorzag hen van de nieuwste generatie AXIWI-communicatiesystemen; voor dit toernooi zijn 20 complete AXIWI AT-350 sets, oplaadstations en headsets beschikbaar gesteld.

“Rob luisterde mee bij twee van mijn wedstrijden en hoorde hoe ik communiceerde met de andere scheidsrechters. Hij gaf mij waardevolle tips om de communicatieset nog effectiever te gebruiken. Het gaf mij meer zelfvertrouwen en ik werd genomineerd voor een van de finales!”

Duidelijke communicatie

Scheidsrechter Manager Robert Kieboom (NED) was verantwoordelijk voor het uitdelen van de sets en het uitleggen aan de scheidsrechters hoe deze effectief te gebruiken. Scheidsrechter Nicolas White (ENG) zei: “De AXIWI communicatiesystemen die Rob naar dit toernooi heeft gebracht waren van hoge kwaliteit; het volume was gemakkelijk aan te passen, er was geen interferentie tussen de velden en het systeem was zeer gebruiksvriendelijk. Ook was de output (van de audio) op een hoog niveau waardoor je ieder woord van je collega of van de reservescheidsrechter goed kon verstaan, ook met achtergrondgeluiden. De Nederlandse scheidsrechters waren zeer behulpzaam, omdat zij al bekend waren met het gebruik van de AXIWI systemen. Ik overweeg om een ​​set aan te schaffen voor onze Nationale competitie in Engeland”.

hockey-toernooi-headset-communicatie-scheidsrechter
hockey-toernooi-headset-communicatie-scheidsrechter-veld
hockey-toernooi-headset-communicatie-scheidsrechter-team

Ontwikkeling scheidsrechters

Scheidsrechter Kathy Feart (NZL) over het gebruik van AXIWI: “In Nieuw-Zeeland gebruiken we voornamelijk de ‘motoroortjes’ voor communicatie, maar dit is een eenrichtingssysteem. Een beoordelaar of scheidsrechtercoach kan hiermee niet meeluisteren. Op dit toernooi werkten wij als scheidsrechter willekeurig met elkaar samen mét AXIWI, waardoor ik goed in het toernooi kon groeien. Rob luisterde mee bij twee van mijn wedstrijden en hoorde hoe ik communiceerde met de andere scheidsrechters. Hij gaf mij waardevolle tips om de communicatieset nog effectiever te gebruiken. Het gaf mij meer zelfvertrouwen en ik werd genomineerd voor een van de finales! Ik zal deze ervaring én de geweldige mensen die ik heb ontmoet nooit vergeten.

Betere beslissingen

Ook waren de hockeyteams enthousiast dat alle scheidsrechters met het AXIWI communicatiesysteem werkten. Het hielp de scheidsrechters betere beslissingen te nemen en zich meer bewust te zijn van lastige situaties. Nogmaals dank aan AXIWI International (lees: Axitour) voor het sponsoren van dit toernooi en de scheidsrechters. Het maakte deze Europees Kampioenschap uniek in zijn soort.

Robert Kieboom