Draadloze duplex communicatiesystemen (headsets) worden steeds vaker ingezet voor het opleiden van personeel in productie-omgevingen. Voor de Coronacrisis konden een opleider en trainee dicht bij elkaar staan. Door de 1,5 meter afstand die we dienen te houden is dat helaas niet meer mogelijk. Door gebruik te maken van een draadloos duplex communicatiesysteem kan de opleider de trainee handsfree via een headset instrueren.

In dit blog bespreken we de voordelen van het gebruik van headsets tijdens opleidingen, in een ruimte met veel omgevingsgeluid, zoals een productie-omgeving.

De voordelen:

  1. Het is Coronaproof. Met een headset is het gemakkelijk om verantwoord op 1,5 meter met elkaar te communiceren, ook als er veel omgevingsgeluid is in de productie-omgeving door bijvoorbeeld een machinepark. De draadloze communicatie via de headsets zorgt ervoor dat de opleider en de trainee veilig en op gepaste afstand kunnen communiceren.
  2. ‘In’ het moment coachen. Je kan als opleider de trainee ‘in’ het moment coachen, waardoor de leercurve van de trainee sneller wordt. Het geen waar je feedback op geeft kan de trainee vervolgens direct in de praktijk oefenen en toepassen.
  3. Professionaliseren van de opleiding. In een omgeving met veel geluid is duidelijke communicatie niet vanzelfsprekend. Tijdens het opleiden van personeel kan het daarom erg storend zijn als je niet gemakkelijk met elkaar kunt communiceren en zelfs schreeuwen. Dit kost veel tijd en staat het goed instrueren van het personeel in de weg. Met een headset kan een opleider de trainee snel, duidelijk en direct coachen, zonder te hoeven schreeuwen. Dat werkt voor beiden erg prettig.
  4. Effectief evalueren. Belangrijke leerpunten worden door de opleider en trainee tijdens de traning in de productie-omgeving direct besproken via de headsets en daardoor niet vergeten.
  5. Goed samenwerken. Indien er meerdere trainees betrokken zijn bij de groepscommunicatie, voor het uitvoeren van een taak of proces, kan de opleider direct observeren hoe een team reageert op situaties en hoe er wordt gecommuniceerd. Vervolgens kan hij analyseren wat er verbeterd kan worden. Ook blijkt dat het opleiden met headsets een trainee sneller vertrouwen geeft in de taak of het proces. Hij weet dat iemand meekijkt en meeluistert via de headsets en hem/haar direct van feedback kan voorzien.

Voorwaarden goed gebruik headsets

Voordat je besluit, in een productie-omgeving, met een groep om met een draadloos communicatiesysteem te gaan werken is het belangrijk met elkaar afspraken te maken over hoe je met elkaar communiceert. Wat zeg je wel en wat zeg je niet? En maak je daarbij gebruik van bepaalde ‘keywords’?

Denk over bovenstaande zaken, van tevoren, goed na want dat komt de samenwerking en duidelijkheid in communicatie ten goede.