In dit blogartikel lees je wat de voordelen zijn van het werken met een duplex communicatiesysteem, zoals AXIWI, in een fabriek of productie-omgeving. Door de uitbraak van het Coronavirus en de social distancing, als gevolg daarvan, biedt het gebruik van een draadloos duplex  communicatiesysteem uitkomst om werkprocessen blijvend efficiënt en effectief uit te voeren.

Hieronder hebben wij de belangrijkste voordelen opgesomd. Omdat niet voor iedereen duidelijk is wat duplex communicatie is, staat hieronder de definitie:

met full-duplex communicatie wordt bedoeld dat men een verbinding tot stand kan brengen waarbij er tegelijk informatie wordt uitgewisseld in de twee richtingen. Van zender naar ontvanger en van ontvanger naar zender. Het is vergelijkbaar met een telefoongesprek.

Dé 5 voordelen:

  1. Discreet op gepaste afstand communiceren. Ten tijde van het Coronavirus dienen we minimaal 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Door het gebruik van draadloze communicatiesystemen kun je gemakkelijk en hands free met elkaar op afstand communiceren; volledig conform social distancing.
  2. Voorkom besmettingsgevaar. Doordat je met een draadloos communicatiesysteem op gepaste afstand met elkaar kan communiceren, is er minder besmettingsgevaar. Hierdoor verklein je de kans dat collega’s elkaar besmetten en mogelijk ziek worden.
  3. Geen last van omgevingsgeluid. In fabrieken is vaak veel omgevingsgeluid van bijvoorbeeld machines. Met een draadloos communicatiesysteem zorg je ervoor dat je daar geen last van hebt in de onderlinge communicatie. In tijden van Corona, waarbij op 1,5 meter afstand gecommuniceerd dient te worden, is een headset dan extra handig aangezien je niet naar elkaar toe kan lopen. Via een headset communiceer je, ondanks afstand of omgevingsgeluid, gemakkelijk en ontspannen met collega’s.
  4. Nog beter samenwerken. Met headsets gaat het samenwerken met collega’s nog  gemakkelijker doordat je taakgericht met elkaar kunt communiceren en indien nodig elkaar kunt coachen. Dit scheel veel schreeuwen en onduidelijkheid over wat er dient te gebeuren.
  5. Effectief coachen van trainees. Het personeel in fabrieken worden ook opgeleid. Dan is communicatie tussen opleider en trainee essentieel. Met headsets kan een trainer op afstand een trainee coachen. Hij kan de leerling ‘in’ het moment duidelijk coachen, waardoor de leercurve sneller wordt.