PERSBERICHT – 6 mei 2020

Om musea en andere toeristische attracties te ondersteunen bij het heropenen na de Corona-lockdown, heeft Nubart een digitale audiogids ontwikkeld die de reglementen omtrent hygiëne en social distancing in acht neemt.

Na weken van onzekerheid en onrust, veroorzaakt door het Coronavirus, bereiden musea zich geleidelijk voor om hun deuren opnieuw te openen, wanneer de inperkingsmaatregelen worden versoepeld. De heropening zal moeten plaatsvinden onder strikte voorwaarden van veiligheid en hygiëne.

Besmettingsgevaar via ‘traditionele’ audio-apparatuur

Het gebruik van traditionele audiogids-apparaten is zeer risicovol vanwege de potentie op virale overdracht aan andere bezoekers. Deze apparaten worden doorgaans meerdere keren per dag doorgegeven en dicht bij het gezicht gehouden om te luisteren. Hetzelfde geldt voor de radiogids-apparaten die vaak worden gebruikt voor groepsbegeleiding.

 

Nubart: Corona-proof bezoekers rondleiden

Nubart heeft een digitale audiogids ontwikkeld die voldoet aan de gestelde hygiënevereisten en maakt het behoud van sociale afstand van 1,5 meter mogelijk bij het bezoeken van openbare instellingen. De bezoeker ontvangt een fysieke Nubart-kaart, ter grootte van een pinpas. Deze kaart kan de bezoeker ontgrendelen door de QR-code, die is afgedrukt op de kaart, te scannen met de eigen smartphone. Na het scannen genereert de gids automatisch een eenrichtingskanaal om uitleg door te geven via de smartphones en de oortelefoons van de bezoekers. Op deze manier kan de gids gemakkelijk op een normaal volume spreken en toch goed worden gehoord door de deelnemers aan de rondleiding. Voorheen kon dit effect alleen worden bereikt met elektronische apparaten, maar die zorgen voor dezelfde hygiënische problemen als traditionele audiogidsen. De Nubart-kaart hoeft ook niet geretourneerd te worden bij de instelling die hem uitgeeft, waardoor een extra risico op besmetting wordt voorkomen.

Daarnaast biedt Nubart nu ultracompact karton aan als nieuw materiaal voor het bedrukken van de kaarten (in plaats van voormalig Bio-PVC). Volgens recente studies is de levensduur van het SARS-CoV-1-virus op een kartonnen oppervlak namelijk slechts een derde van de levensduur op plastic oppervlakken, zoals die vaak worden gebruikt voor de vervaardiging van elektronische apparaten.

Reactivering toeristenindustrie

“Door het gebruik van de Nubart-kaart kunnen musea niet alleen rondleidingen door hun collecties blijven aanbieden zonder dat bezoekers dicht bij de gids hoeven te komen om te kunnen luisteren”, zegt Rosa Sala, CEO van de in Barcelona gevestigde Digital Tangible SL, eigenaar van Nubart. “Het zal ook een geweldige kans zijn om bij te dragen aan de reactivering van onze belangrijke toeristenindustrie door rondleidingen in open ruimtes te promoten zonder risico op overdracht. Het enige dat u nodig heeft, zijn onze kaarten, uw eigen mobiele telefoon en een acceptabele dekking van 4G/3G of WIFI”.

 

Verdienmodel voor musea en toeristische attracties

Veel musea bieden gratis, universeel toegankelijke digitale audiogidsen aan. “Dit was een uitstekend idee om de bezoekers tijdens de opsluitperiode bewust te houden”, zegt Sala. “Maar hier worden geen inkomsten mee gegenereerd. Als musea eenmaal zijn heropend, zullen ze te maken krijgen met het nul-inkomen dat ze hadden tijdens de lockdown. De codes die toegang geven tot de digitale inhoud van onze audiogidskaarten zijn niet overdraagbaar en hebben daarom commerciële waarde en kan worden verkocht aan bezoekers, net zoals wanneer een museum rekent voor de verhuur van traditionele apparaten. ”

Om musea tijdens deze overgang te ondersteunen, biedt Nubart aanzienlijke kortingen op hun normale tarieven en de gratis integratie van digitale inhoud (audiotracks, video’s en afbeeldingen) die het museum mogelijk al heeft van zijn andere audiogidsen of apps. “Met Nubart is het niet nodig dat een museum een ​​contract ondertekent, zoals gebruikelijk is bij traditionele audiogidstoestellen”, zegt Sala. “Je kunt een bepaald aantal kaarten kopen om deze overgangsfase te dekken en, indien nodig, terugkeren naar de traditionele audiogidsen zodra we een vaccin tegen het virus hebben”.