De Corona Crisis raakt Nederland hard. Zo ook de musea. Het aantal bezoekers dat tegelijk in een museum mag, zal sterk dalen als deze weer open mogen. Daarnaast wordt de 1,5 meter afstand houden erg belangrijk. Hoe zorgt een museum ervoor dat er geen groepen mensen ontstaan? Ook met de audiotour kan er een probleem ontstaan. Apparaten die daarvoor gebruikt worden, moeten dan regelmatig schoongemaakt worden en hiervoor is natuurlijk extra personeel nodig. Zo ontstaan er een hoop problemen waar u in eerste instantie niet over na hoefde te denken. Mede omdat het bezoekersaantal terug zal lopen, moeten musea op zoek naar alternatieve manieren om geld te verdienen. In dit stuk kijken we naar hoe deze problemen op te lossen zijn en wat er straks wél mogelijk is in de 1.5 meter maatschappij!

 

1,5 meter afstand alstublieft!

 Na de persconferentie van 21 april werd duidelijk dat we met z’n alle stappen moeten gaan zetten richting een 1,5 meter samenleving. Dit betekent dat er veel gaat veranderen, ook voor uw organisatie. Er mogen bijvoorbeeld veel minder mensen tegelijkertijd naar binnnen in uw museum. U kunt geen groepsrondleidingen meer geven (belangrijke bron van inkomsten voor sommige musea). Er moet dus een systeem komen waarbij mensen op hun eigen houtje door uw museum kunnen lopen met een digitale gids. Gelukkig zijn dergelijke systemen er al: Audiotours.

 

 Audiotours

Veel musea kiezen er voor om hun bezoekers een audiotour aan te bieden. Dit komt vaak in vorm van een applicatie of in vorm van audioapparaten. Beide oplossingen zijn vaak duur in onderhoud. Zo moeten apparaten soms gerepareerd en (zeker in deze tijd) veel schoongemaakt worden. Dit kost natuurlijk extra personeel. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook andere manieren om uw bezoekers te voorzien van een audiogids. Naast de ‘normale’ applicaties bestaan er ook zogenaamde webapps. Hieronder ziet u een de voordelen van een webapp ten opzichte van een normale applicatie:

 

‘Normale’ App Nubart
Duur in ontwikkeling Duur in ontwikkeling*
2 Apps nodig IOS en Android Werkt op zowel IOS als Android
Duur in onderhoud Geen onderhoudskosten
Download noodzakelijk Geen download nodig
Aanpassingen erg moeilijk en duur Makkelijk aan te passen
Inhoud moet volledig zelf geproduceerd worden Nubart kan helpen bij opname van audio Mogelijkheid voor ROI (of zelfs winst)

*Zoals u kunt zien is zowel de normale applicatie als de webapp duur in aanschaf. Daar heeft Nubart wat op bedacht:

 

Hoe werkt Nubart?

De Nubart audiotour komt in vorm van een QR-kaart. Elke bezoekers heeft de mogelijkheid om zo’n QR-kaart aan te schaffen bij aankomst in uw museum. Maar wat kan uw bezoeker dan met deze kaart? Zoals u wellicht hierboven heeft gezien, is Nubart een webapp. De QR-kaart dient als een persoonlijke sleutel tot de audiogids. De bezoeker scant de QR met zijn of haar smartphone (vaak ingebouwd in de camera) en beland zo in de online audiotour van Nubart. Deze audiotour is gevuld met content van het museum dat ze bezoeken. Het houdt hier niet op bij alleen audiotracks (zoals bij apparaten). Het museum kan er voor kiezen ook video’s, foto’s, PDF bestanden en nog veel meer in te zetten. Op deze manier wordt er dus een extra dimensie toegevoegd aan het bezoek.

 

Waardevolle Data

Onderaan de audiotour vindt de bezoeker een feedbackformulier. Hier staan een aantal korte vragen in over de audiogids, die de bezoeker kan beantwoorden na het gebruik. Zo verzameld het museum directe feedback van haar bezoekers om de audiogids te optimaliseren en te verbeteren.

Daarnaast wordt er ook anonieme data van de gebruikers verzameld (geheel volgens de nieuwe AVG wet). Dit varieert van herkomst van de bezoeker tot gebruiksduur van de audiogids. Van al deze informatie wordt een maandelijks (of wekelijks) rapport gemaakt dat beschikbaar is voor het museum. Hiermee krijgt het museum dus een goed inzicht in haar bezoekers. Super waardevol natuurlijk!

 

Kosten

Omdat de kosten voor de ontwikkeling van een webapp aardig op kunnen lopen, heeft Nubart een andere manier bedacht om musea te kunnen voorzien van deze technologie.

Voorbeeld:

 Museum X schaft 5000 QR-kaarten aan voor de prijs van €1,08 per kaart. Bij deze prijs zit inbegrepen:

  • Online Omgeving (lees webapp) voor de audiotour
  • Eenmalig uploaden van de content van het museum in de CMS
  • 5 jaar kostenloos hosting van de CMS (met gratis verlenging mogelijk)
  • Geintegreerd feedback formulier
  • Maandelijks Data rapport

Nu moet er nog content worden toegevoegd aan de audiogids. Deze content bestaat hoofdzakelijk uit audiotracks maar kan worden aangevuld met foto’s, video’s en tekstbestanden. Museum X kan natuurlijk zelf audiotracks opnemen. Deze worden dan kosteloos voor u toegevoegd aan de audiogids. Mocht u hulp nodig hebben met het creëren van de content (bijvoorbeeld het opnemen van het script in het Engels of Duits), dan staat er een professioneel team voor u klaar om u, tegen een lage prijs, te helpen het vertalen en opnemen van uw script. Daarbij komt nog dat als u gebruik maakt van onze content service, u ook nog eens een korting op de aanschaf van de QR-kaarten krijgt!

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw museum of organisatie? Stuur een berichtje naar info@axitour.nl of bezoek www.nubart.nl voor meer informatie.