Ab van Buuren (72), heeft tijdens het jaarlijks arbitragecongres van de landelijke scheidsrechtersvereniging ´COVS´, de waarderingsprijs gekregen. De eervolle fluit waarbij ook een insigne en een mooie oorkonde hoort, werd uitgereikt door de Commissaris van de Koning Ir Andries Heidema, die geassisteerd werd door de Burgemeester van Oldenzaal Patrick Welman. Ab van Buuren is gestart in 1979 en heeft 32 jaar zijn scheidsrechters loopbaan gecombineerd met diverse andere taken. Zo had de COVS al snel door dat Ab oog had voor talentvolle scheidsrechters waardoor Ab vanaf 1992 portefeuillehouder was in deze discipline. Hij heeft veel scheidsrechters onder zijn hoede gehad waaronder Björn Kuipers.

Björn Kuipers heeft tijdens dit congres het ochtendprogramma voor zijn rekening genomen. De sympathieke ondernemer uit Oldenzaal kreeg de zaal volledig plat waardoor de 400 deelnemers van het congres vanaf het beginsignaal tot aan het einde van zijn lezing volledig aan zijn lippen bleven hangen. Kuipers heeft niet alleen internationaal een enorme staat van dienst, maar ook in Nederland en zijn collega in Oost-Nederland dragen hem door zijn duidelijke, eerlijk en heldere blijk op de arbitrage op handen. Wereldsterren als Ronaldo en Messie hebben respect voor Kuipers en weten dat er een goudeerlijke scheidsrechter op het veld staat met de alertheid door zijn uitstekende sensomotorische integratie niets mis is. Door dit uitstekende waarnemingsinstrument en zijn Oldenzaalse nuchterheid, maakt Kuipers gebruik van de juiste skills.

In het voorbereidingsproces van het congres, vraagt de COVS aan zijn 13 regionale scheidsrechtersverenigingen of ze kandidaten voor de AXIWI Goudenscheidsrechters fluit willen voordragen. Tijdens deze procedure, worden door een interne stemronde 3 scheidsrechters genomineerd. Dit jaar waren Ab van Buuren, David van de Graaf en Bennie Nijhuis tot de laatste ronde doorgedrongen. Tot de laatste minuut bleef de verkiezing spannend. Dat er drie uitstekende kandidaten waren bleek wel uit de verkiezingsuitslag. Alle aanwezigen van het congres mocht zijn stem uitbrengen. Tussen de nummer 1, 2 en die waren slechts 8 stemmen verschil. De runner-up kandidaten kregen van Pol Hinke, voorzitter van de COVS ook de uitgesproken waardering, bloemen en een mooie oorkonde.

COVS 14 januari 2019