Tijdens het Protos Weering Zaalvoetbaltoernooi hebben wij scheidsrechters gebruik mogen maken van het AXIWI communicatiesysteem.

Het doel van dit communicatiesysteem is ons scheidsrechters te ondersteunen in de te nemen beslissingen. Aangezien in het zaalvoetbal op landelijk niveau en op toernooien in duo’s wordt gefloten ben je in eerste instantie afhankelijk van non_verbale communicatie. Dit gaat nog wel eens mis. Met het AXIWI communicatiesysteem is dit verleden tijd. Wij kunnen elkaar heel gericht mondeling corrigeren en coachen zonder dat we naar elkaar toe hoeven te lopen. Het spel versnelt hierdoor. Tevens zorgt de mondelinge communicatie voor een snelle second opinion wat leidt tot een betere besluitvorming.

Vooraf maken we afspraken wat wel en niet besproken wordt door de headset. Een voorbeeld: als zaalvoetbalscheidsrechter richt je je op de spelers die voor je staan. Je kunt daarbij niet het gehele veld waarnemen. Indien de keeper de bal lang werpt, geeft mijn collega aan dat de keeper dit doet. Dan kan ik inschatten waar de bal ongeveer gaat komen zonder mijn ogen van de spelers af te halen. Een achter bal of hoekschop wordt mondeling niet aangegeven als deze overduidelijk is. Zo proberen we effectief met elkaar te communiceren. Dit kunnen wij nog verder optimaliseren. Te denken valt aan korte bewoordingen en codetaal.

Het systeem kan ook helpen in coaching van scheidsrechters door een derde scheidsrechter in de zaal. Dit kan direct en indirect. Direct doordat de 3e scheidsrechter de scheidsrechters voorziet van allerlei relevante informatie. Hierbij valt te denken aan informatie die de scheidsrechters niet direct kunnen waarnemen zoals de sfeer op de tribune, sfeer op de banken, wie wat gedaan heeft bij een opstootje. Indirect kan de 3e scheidsrechter de andere scheidsrechters coachen op datgene hij gehoord heeft door de headset. Dit kan hij doen op dode spelmomenten en in de kleedkamer.

Het kennismaken met het AXIWI communicatiesysteem heeft mij verrast. Het systeem heeft veel voordelen voor het nemen van de juiste beslissing en mogelijkheden tot coaching. Ik zou daarom graag zien dat de KNVB en elke toernooiorganisatie dit systeem omarmt.

Henk de Graaf, scheidsrechter finale dag PWZ.