Door René Kiebert, voorzitter Commissie Werving & Behoud

Op donderdag 13 december sloot de COVS Nederland, vertegenwoordigd door penningmeester Jos Straver en René Kiebert (Werving & Behoud en organisator van het Arbitragecongres in Odenzaal) een sponsorovereenkomst met Axitour Communication Solutions in Barendrecht.

Axitour Communications Solutions levert het AXIWI communicatiesysteem voor vele sporten waarbij meerdere scheidsrechters snel en direct met elkaar communiceren. In sporten zoals handbal, korfbal, hockey, volleybal, waterpolo, basketbal, rugby, honkbal en ijshockey is het al heel gewoon dat een team van scheidsrechters worden ingezet.

Om dit team van scheidsrechters goed te kunnen laten functioneren is een technisch gezien perfect communicatiesysteem nodig. Het gaat om een communicatiesysteem met headsets waarbij maximaal 6 personen gelijktijdig en handsfree met elkaar kunnen communiceren.

Voetbal

Ook in de voetbalsport is het langzamerhand een vast gebruik in de top van het internationale betaald voetbal, maar ook in de top van het amateurvoetbal.

Daarnaast wordt het systeem steeds vaker gebruikt voor opleidingsdoeleinden. Tijdens wedstrijden staat een scheidsrechtercoach langs de lijn. Via het AXIWI communicatiesysteem staat hij direct in contact met de scheidsrechter in het veld om hem te voorzien van feedback over specifieke spelsituaties. Natuurlijk wordt het systeem ook gebruikt voor de evaluatie na de wedstrijd. De KNVB heeft het al uitgebreid laten testen. Technisch gezien verliep dit goed.

Testen

In de week van 6 juni was het ook bij V.V. Spirit uit Ouderkerk aan den IJssel zover. We kregen van Axitour Communication Solutions de mogelijkheid om het AXIWI communicatiesysteem uitgebreid te testen. “Die mogelijkheid hebben met beide handen aangegrepen”, vertelt Michael Osseweijer, een van de scheidsrechtercoördinatoren van V.V. Spirit. “In de relatief korte periode die we tot onze beschikking hadden, hebben we geprobeerd om alle mogelijkheden van het systeem uitgebreid te testen. We hebben het systeem laten testen door scheidsrechters en assistenten. Ook zijn we in de rol van de vierde official gekropen, om te kijken hoe het systeem bevalt. Tot slot hebben we vanuit de rol als scheidsrechters coördinator ook nog een scheidsrechter vanaf de kant begeleid. Behalve onze ervaringen tijdens de wedstrijden, zullen er een aantal tips worden gegeven voor scheidsrechters die voor het eerste met dit systeem zullen gaan werken.”

Scheidsrechter

“Als scheidsrechter kom je af en toe ogen te kort. Er gebeurt tijdens een wedstrijd namelijk veel te veel om het allemaal zelf goed te kunnen waarnemen. Dit is de reden dat we tegenwoordig met minimaal 3, soms 4 en op het hoogste niveau zelfs met 6 scheidsrechters op het veld staan. Maar wat is de toegevoegde waarde van deze extra ogen op het veld, als je niet naar hun advies kan luisteren? Uiteraard zullen zij je ondersteunen met behulp van vlagsignalen, maar er gaat werkelijk een wereld open op het moment dat je ze ook kan horen. Hierin biedt het communicatiesysteem van AXIWI uitkomst.”

“Goede afspraken over het communiceren zijn enorm belangrijk. Doe je dit niet, kan het voordeel van goede communicatie snel veranderen in een nadeel door verkeerde communicatie.”

Jos Straver (links) lid van het dagelijks bestuur COVS Nederland met Pieter de Bruijn van Axitour Communication Solutions uit Barendrecht.

Osseweijer vervolgt: “In de oefenwedstrijd VV Spirit A1 – GDA A1 heb ik dit zelf mogen ervaren. Ruim van tevoren had ik dit met mijn twee neutrale assistenten afgesproken in de bestuurskamer. Daar hebben we eerst alle afspraken doorgenomen over het gebruik van het communicatiesysteem. Goede afspraken over het ‘communiceren’ zijn enorm belangrijk. Doe je dit niet, kan het voordeel van goede communicatie snel veranderen in een nadeel door verkeerde communicatie. Omdat het voor beide assistenten de eerste keer was dat zij met het communicatiesysteem werkten, hebben we besloten het systeem tijdens de warming-up al te gebruiken. Zo kon iedereen wennen aan het horen van de stemmen in z’n hoofd.”

Je hoort alles

“Tijdens de wedstrijd ging het eigenlijk allemaal vanzelf. Na een paar minuten ben je gewend aan het dragen van het oortje (headset). Wat meteen opvalt is het gevoeligheid van de microfoon en het goede geluid dat het communicatiesysteem weet te produceren. Je hoort echt alles, als een trainer bijvoorbeeld tegen een assistent praat, luister je als scheidsrechter gewoon mee. In het begin van de wedstrijd merk je dat er vooral overleg is bij ingooien, achter ballen en hoekschoppen. Naarmate de wedstrijd vordert wordt het systeem op veel meer fronten gebruikt, denk hierbij aan overtredingen, coaching bij buitenspel (meer hierover in deel twee over de rol van de assistent), coaching bij het nemen van hoekschoppen én zaken die in de rug van de scheidsrechter plaatsvinden.”

Nieuwe dimensie

“Uiteindelijk hebben we een heerlijke wedstrijd kunnen fluiten met het communicatiesysteem, waarbij de samenwerking tussen de scheidsrechter en assistenten een nieuwe dimensie heeft gekregen. Zowel voor mijzelf, als scheidsrechter, en voor beide assistenten geldt dat wij een fantastische middag hebben gehad. We raden het communicatiesysteem van AXIWI zeker aan bij het fluiten van toernooien of (oefen)wedstrijden met neutrale trio’s. Behalve dat het ongelofelijk leuk is, leer je ook nog eens heel veel van elkaar.”

Er zijn wel belangrijke tips voor de scheidsrechter voor het gebruik van headsets:

  • Maak vooraf duidelijke afspraken met de assistenten
  • Help/motiveer elkaar tijdens de wedstrijd
  • Praat kort en duidelijk
  • Durf te praten
  • Durf elkaar te corrigeren
  • Gebruik het systeem alleen bij neutrale assistenten
  • Raak niet afhankelijk van input van buitenaf, maar blijf je eigen wedstrijd fluiten.”

De COVS is groot voorstander van het gebruik van dit communicatiesysteem en blijft in gesprek met de KNVB om headsets steeds vaker te gebruiken bij opleidingen van scheidsrechters. Tot dusver is het alleen toegestaan in vriendschappelijke (oefen)wedstrijden en specifiek voor opleidingsdoeleinden.

Tijdens het Arbitragecongres in Oldenzaal is het systeem te zien en wordt het kort gedemonstreerd. Ook de resultaten van een gehouden enquête onder vele (assistent) scheidsrechters geven de meerwaarde van dit communicatiesysteem duidelijk aan!