Van dinsdag 9 tot en met donderdag 11 november vindt het ‘International Bionic Technology Korfball Tournament Stadskanaal 74’ plaats. Het toernooi bestaat uit een internationaal deelnemersveld met korfbalteams uit diverse continenten. Zo zijn onder andere La Plata KC uit Argentinië, KC Tokyo uit Japan en het nationale team van Marokko aanwezig. In totaal gaan 14 teams, waaronder het Nederlandse Stadskanaal’74, met elkaar de strijd aan.

“Met de communicatiesystemen van AXIWI zijn we nog beter in staat om de kwaliteit van de arbitrage tijdens het toernooi te borgen.”

Axitour Communication Systems, leverancier van audio communicatiesystemen, is sponsor van de scheidsrechters tijdens het International Bionic Technology Korfball Tournament Stadskanaal’74. Axitour stelt het AXIWI communicatiesysteem beschikbaar en sponsort de scheidsrechtershirts. Met het communicatiesysteem van AXIWI kunnen 6 scheidsrechters gelijktijdig handsfree met elkaar communiceren via de ‘open’ lijnverbinding.

AXIWI Referee Academy

Axitour is tijdens het internationale korfbaltoernooi aanwezig met de AXIWI Referee Academy (ARA). Pieter de Bruijn, marketeer bij Axitour, over de inzet van de AXIWI Referee Academy tijdens het toernooi: “Via de ARA laten wij scheidsrechters laagdrempelig kennis maken met het werken én samenwerken met een draadloos communicatiesysteem. Tijdens de wedstrijden leren de scheidsrechters efficiënt en effectief te communiceren. Een waardevolle ervaring voor scheidsrechters in een wereld waarin het werken met headsets steeds meer de norm wordt. De opgedane kennis en ervaringen tijdens de AXIWI Referee Academy komt de ontwikkeling van de scheidsrechters én de korfbalsport ten goede.”

Inzet AXIWI verrijking arbitrage en toernooi

Henk Meesters, voorzitter van de toernooicommissie, over de samenwerking met AXIWI: “Het gebruik van het AXIWI communicatiesysteem is een verrijking voor dit unieke internationale korfbaltoernooi. Talentvolle scheidsrechters werken tijdens het toernooi vaak voor het eerst samen. De ploegen komen uit maar liefst 4 werelddelen en verdienen tijdens de wedstrijden top arbitrage. Met de communicatiesystemen zijn we nog beter in staat om de kwaliteit van de arbitrage borgen. Ook hebben de scheidstrechtercoaches (uitgerust met een AXIWI unit) de mogelijkheid om de ‘communicatie’ tussen de top scheidsrechters in spe tijdens de wedstrijden te volgen en hen te coachen als dat nodig is.”

Communicatiesysteem voor scheidsrechters én coaches

Tijdens diverse wedstrijden van het International Bionic Technology Korfball Tournament Stadskanaal’74 communiceren de scheidsrechters draadloos met elkaar via een AXIWI communicatiesysteem. De samenwerking tussen de korfbalscheidsrechters verandert daardoor in vergelijking met de traditionele manier, zonder communicatiesystemen. Nu staan ze direct en draadloos met elkaar in verbinding; ze hoeven minder te schreeuwen en hun lichaamstaal te gebruiken om een boodschap over te brengen. Het vergt training en ervaring om efficiënt en effectief samen te werken met een communicatiesysteem.

Scheidstrechtercoaches hebben ook de mogelijkheid om scheidsrechters vanaf de zijlijn gemakkelijk en draadloos te coachen. Door een derde AXIWI aan te sluiten op de groep (van scheidsrechters die communiceert met een AXIWI) is de coach in staat om direct mee te luisteren en contact te hebben met de scheidsrechters. De coach kan de scheidsrechters ‘live’ van instructies en feedback voorzien en dat kunnen de scheidsrechters vervolgens direct meenemen in de wedstrijd. De leercurve wordt dan aanzienlijk sneller. De coach kan er ook voor kiezen om alleen mee te luisteren om bijvoorbeeld de communicatie en de samenwerking tussen de scheidsrechters te analyseren.