Referentie van Lola Beumer over de inzet van het Axitour AT-200 rondleidingsysteem.

 

Axitour AT-200 audio guide draagt bij aan beleving kunstzinnig en creatief afstudeerproject 

Voor mijn afstudeerproject “The Greek Shape Bronze Statues so Real They Seem to Breathe”, te zien in de show The Matter of Things aan de kunstacademie ArtEZ Arnhem (Graphic Design), heb ik gebruikt gemaakt van de audioguides van Axitour. Voor mijn project heb ik een identiteit en mythologie gecreëerd voor Alphabet; het moederbedrijf van Google, Youtube, Facebook, Instagram  etc. Geïnspireerd door de gelijkenissen tussen Griekse goden en dit soort machtige bedrijven als Alphabet heb ik twintig verhalen geschreven en deze vervolgens laten inspreken. De verhalen heb ik visueel afgebeeld op grote scherven van klei(zie foto). Dit is geïnspireerd op hoe ze in de Romeinse tijd vazen gebruikten als hun manier van verhalen vertellen.

Audioguides verrassen bezoeker

Voor mijn project ging ik voor een museum-achtige presentatie en esthetiek, hierbij zocht ik ook naar een geschikte manier om de ingesproken verhalen ten gehore te brengen. Ik ging op zoek naar audioguides en na wat contact met verschillende musea en andere bedrijven, die bijna nooit met kleinschalige projecten mee willen werken, heb ik Axitour een mail gestuurd. Zij belde mij bijna direct terug. Het contact met Axitour was super fijn, al mijn vragen werden direct beantwoord en alles was snel geregeld. De AT-200 audioguides kwamen zelfs een dag eerder binnen dan afgesproken. Uiteindelijk heb ik 8 audioguides gebruikt, waar de twintig ingesproken verhalen van mijn project op waren geprogrammeerd. De audioguides waren het grootste succes van de show; de reacties waren zo positief! Iedereen herkent audioguides uit musea, maar door ze in de context van een afstudeershow te zien was voor de bezoekers verrassend en zeer leuk. Iedereen voelt zich vertrouwt met de audioguides en pakt ze direct op en begint te luisteren; ze zijn zeer uitnodigend.

Het gebruikersgemak vond ik persoonlijk heel belangrijk. Ik wou dat bezoekers ze konden oppakken en zonder al teveel moeite meteen kunnen luisteren. Gelukkig was dit geen probleem. De audioguides werken simpel en zijn gebruiksvriendelijk; jonge kinderen tot senioren konden goed overweg met de audioguides. Ik ben zo positief over het resultaat van de audioguides binnen mijn project, dat ik het iedereen met een vergelijkbaar project of gebruikstoepassing de audioguides van Axitour zou aanraden.

– Lola Beumer