Topscheidsrechters NHV fluiten met AXIWI®

De topscheidsrechters van het Nederlands Handbal Verbond (NHV) fluiten sinds maart van dit jaar met het AXIWI communicatiesysteem. De handbalscheidsrechters komen uit in de hoogste Nederlandse handbalcompetitie, de Lotto Eredivisie. Een aantal van de scheidsrechters komen ook uit in de BENE-League, een competitie waar de beste Nederlandse en Belgische ploegen strijden om het kampioenschap.

Gebruiksvriendelijk communicatiesysteem voor scheidsrechters

Het communicatiesysteem zorgt tijdens een handbalwedstrijd voor snelle en directe communicatie tussen de scheidsrechters, waardoor hen bijna niets ontgaat en zij de wedstrijd optimaal kunnen begeleiden. Ferry van de Beek, een van de topscheidsrechters binnen het NHV, vertelt over zijn ervaringen met het AXIWI communicatiesysteem: ,,Ik heb de afgelopen jaren met  diverse communicatiesystemen voor scheidsrechters gewerkt, maar een beter en betaalbaarder communicatiesysteem als de AXIWI ben ik niet tegen gekomen. Het is een zeer handzaam en gebruiksvriendelijk communicatiesysteem, dat door zijn kleine afmetingen gemakkelijk bij je te dragen is tijdens een wedstrijd. Het AXIWI communicatiesysteem maakt je geen betere scheidsrechter, maar is een uitstekend hulpmiddel om als scheidsrechter optimaal te communiceren en presteren’’.

De ‘open’ lijn met de andere scheidsrechter zorgt ervoor dat je constant met elkaar in contact staat net als bij een telefoongesprek. Dat werkt erg prettig. Ferry van de Beek: ,,Ik heb ook communicatiesystemen gehad met een ‘gesloten’ lijn, dan gaat de lijn pas ‘open’ op het moment van praten. Het nadeel daarvan is, op het moment van praten, dat er in de eerste secondes een gedeelte van de zin wegvalt en je niet volledig hoort wat de ander zegt. Zeker op cruciale momenten in een wedstrijd moet je elkaar duidelijk kunnen verstaan om de juiste beslissingen te kunnen nemen. Het AXIWI communicatiesysteem heeft daarbij ook een goede geluidsdemping, die goed werkt bij extreem harde geluiden zoals het fluiten op het fluitje’’.

AXIWI draagt bij aan ontwikkeling scheidsrechters

De AXIWI wordt ook ingezet door waarnemers en referee coaches van het NHV. Ferry van de Beek: ,,Waarnemers en referee coaches zitten tijdens een wedstrijd langs de lijn om het optreden van de scheidsrechters te bekijken en beoordelen. Als zij zijn uitgerust met het AXIWI communicatiesysteem, horen zij wat de scheidsrechters in het veld zeggen en hoe zij op situaties reageren. Voor de referee coach is dit zeer waardevol, aangezien hij dan nog beter het handelen van de scheidsrechter kan beoordelen. Deze informatie wordt vervolgens meegenomen in de evaluatie na de wedstrijd’’.

,,Tijdens een wedstrijd gebeuren er ook zaken buiten het veld die van invloed kunnen zijn op het verloop van de wedstrijd. Denk daarbij aan emotionele coaches of publiek. De scheidsrechters kunnen de waarnemer hierop wijzen als dat nodig is. Op die manier hebben de scheidsrechters ook extra ogen en oren in het publiek zitten. Dat is erg prettig voor de scheidsrechters, want dan kunnen zij zich volledig focussen op hetgeen in het veld gebeurt”.

Ook AXIWI tijdens Molecaten NK Beach Handball in Biddinghuizen

De snelle en duidelijke communicatie in combinatie met de ‘open’ lijn verbinding, maakt AXIWI tot het ideale communicatiesysteem voor Beach Handball scheidsrechters.

Op zaterdag 27 en zondag 28 juni vond in Biddinghuizen het Molecaten NK Beach Handball plaats. Beach Handball is een snel groeiende sport waarbij het spel enorm snel gaat en daarmee goede  communicatie tussen de scheidsrechters van groot belang is. Tijdens dit kampioenschap floten de meeste Beach Handball scheidsrechters met het AXIWI communicatiesysteem.

Internationaal Beach Handball referee William Weijmans: ,,Ik heb als handbalscheidsrechter ervaring met de AXIWI in de zaal en was al zeer tevreden over het communicatiesysteem. Beach Handball is een snelle buitensport en er gebeurt van alles in en rondom het veld. De AXIWI is ook in deze omstandigheden ideaal om te gebruiken. De snelle en duidelijke communicatie in combinatie met de ‘open’ lijn verbinding, maakt AXIWI tot het ideale communicatiesysteem voor Beach Handball scheidsrechters’’.